Dementie vraagt een specifieke zorgaanpak, zeker voor mensen die nog thuis wonen. Daarom heeft Omring speciale dementieteams in verschillende gemeentes, waaronder in Enkhuizen. Hoe zit zo’n team nu precies in elkaar en hoe ziet de zorgvraag van een cliënt er dan uit?
Monique ter Hofstede (54) en Jacolyn de Vries (52) zijn beiden wijkverpleegkundigen in het dementieteam Enkhuizen. “We zijn een zelfregiserend team, wat betekent dat elk teamlid zijn eigen rol en taken heeft binnen het team. Zo runnen we het team echt samen”, vertellen de wijkverpleegkundigen.
Als er een zorgvraag binnenkomt, gaat Monique of Jacolyn daar mee aan de slag. ‘Stel, iemand heeft in het ziekenhuis gelegen en vanuit het ziekenhuis komt een thuiszorgvraag met een zorgindicatie. Wij gaan dan zelf bij de cliënt langs en bespreken met de cliënt en eventuele familie of mantelzorger de zorgvraag. Het ziekenhuis kan bijvoorbeeld een indicatie geven voor twee keer daags zorg, maar wij kunnen wel vinden dat dat opgeschaald moet worden naar vier keer. En dan gaan wij dat organiseren”, vertelt Monique, die sinds januari 2020 actief is binnen Dementieteam Enkhuizen.
Jacolyn haakt in: “Dat betekent dat er een rooster gemaakt moet worden voor de Helpende Plus, Verzorgende IG of Verpleegkundige wanneer wie aanwezig moet zijn. Ook kunnen we ons zorgnetwerk inzetten, als er bijvoorbeeld een ergo- of fysiotherapeut nodig is.”
Jacolyn, eveneens sinds 2020 onderdeel van Dementieteam Enkhuizen: “We proberen mensen zo lang mogelijk op een fijne manier thuis te laten wonen. Dat betekent dat we hen de vaardigheden die zij nog bezitten, zoveel mogelijk willen laten behouden. Een simpel voorbeeld: als iemand de handeling nog weet van hoe hij zijn gezicht wast met een washandje, laten we de cliënt dat ook altijd zelf doen. Zo blijft dat in zijn routine en behoudt hij die vaardigheid. We pakken alleen zaken over die een persoon echt niet meer kan.”
Ondertussen houden de wijkverpleegkundigen nauw contact met huisarts en naasten van de cliënt, zodat zij ook goed op de hoogte zijn van de stand van zaken. “Soms is het best een uitdaging om fijn contact te houden met de naasten of mantelzorger. Zeker als het de partner van de cliënt betreft. Die gaat namelijk toch een soort rouwproces door; zijn of haar partner zoals hij of zij die kenden verdwijnt langzaam. Soms herkent de cliënt de partner op een gegeven moment ook niet meer. Dat doet natuurlijk iets met een mens… En daar moeten wij als wijkverpleegkundigen dan ook goed mee om gaan en steun bieden waar mogelijk”, vertelt Monique.
Zowel Jacolyn als Monique werken met veel plezier in Dementieteam Enkhuizen. Waar Monique juist lekker op de fiets naar haar werk kan, reist Jacolyn speciaal voor dit team vier keer in de week van Den Helder naar Enkhuizen. “In Den Helder zijn de mensen toch net even wat stugger dan in Enkhuizen, denk ik. Ik werkte eerst in Den Helder ook in een dementieteam, maar ik denk dat het altijd goed is om ook eens een kijkje te nemen in een andere keuken. En die in Enkhuizen bevalt zo goed, dat ik graag op en neer reis”, lacht Jacolyn, die liefkozend het ‘visvrouwtje uit Den Helder’ wordt genoemd door een aantal cliënten.
Monique heeft eerder in Hoorn gewerkt, maar voelt zich ook ontzettend thuis in haar eigen Enkhuizen. “Het is echt een heel fijn team. Je werkt zelfstandig, maar we zijn er altijd voor elkaar. Iedereen voelt zich heel veilig om alles bespreekbaar te maken of vragen te stellen; dat is naar mijn idee goud waard.”
Omring als werkgever
Daarnaast zijn beide dames heel blij met Omring als werkgever. “Ik ben nu met een opleiding bezig, Verpleegkundigen Gerontologie en Geriatrie, en als Jacolyn dat ook zou willen, dan staat Omring daarvoor open. Omring stimuleert het personeel altijd om zichzelf te ontwikkelen en dat houdt je baan uitdagend en leuk”, zegt Monique.
Wil jij ook je werkzame uren besteden in zo’n warm team en zoveel goeds doen voor mensen met (beginnende) dementie? Aarzel niet en kom kennismaken met het Dementieteam Enkhuizen!
Ga naar vacatures dementieteamsStuur een bericht via het