Sandra van Soesbergen (46) is longverpleegkundige bij Omring. Ze stapte van het ziekenhuis over naar de thuiszorg. En daar heeft ze geen moment spijt van gehad. “Bij Omring krijg je alle ruimte om te groeien en jezelf te ontwikkelen.”
“Ik heb lang in Alkmaar gewerkt”, vertelt Sandra. “Op de hartbewaking in het ziekenhuis. Maar toen ik kinderen kreeg, werd dat lastig te combineren. Want ik woon op een boerderij in de Wieringermeer.” Ze zocht werk in de buurt en kwam bij het Medisch Technisch Handelen-team van Omring. “Hier had ik het direct naar mijn zin. Vervolgens kwam de functie van longverpleegkundige vrij. Ik gaf aan dat ik dat wel wilde doen, want in het ziekenhuis had ik ook op de longafdeling gewerkt. Omring was direct enthousiast. Ik mocht een post-hbo-opleiding doen. Dat bedoel ik als ik zeg dat Omring je echt de ruimte geeft om jezelf te ontwikkelen.”
Sandra houdt van de afwisseling in haar werk. “Ik ben verantwoordelijk voor de specifiek zorg en begeleiding thuis voor mensen met een longziekte. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met astma die inhalatiemedicatie gebruiken of mensen met ernstige COPD die zuurstof thuis krijgen in de palliatieve fase. Vanuit de ketenzorg ben ik de spil tussen de eerste en de tweede lijn. Ik werk nauw samen met longverpleegkundigen en longartsen in het ziekenhuis, met huisartsen, met fysiotherapeuten, met ergotherapeuten en natuurlijk met onze thuiszorgteams, die dagelijks bij de cliënten komen. Ik geef de thuiszorgteams ook scholing. Geen enkele week is hetzelfde. Ik heb echt een leuke baan.”
Maar Sandra is er niet alleen om zorg te bieden, het gaat ook om kwaliteit van leven. “Hoe gaan mensen met hun ziekte om? Veel mensen met een longziekte zijn bijvoorbeeld bang om te stikken. Dat is heel begrijpelijk, want lucht is het eerste waar we behoefte aan hebben. Door de angst bespreekbaar te maken, informatie te geven en samen een goed vangnet te creëren, ervaren ze meer eigen regie. Zo probeer ik de angst te reduceren.” Mensen met een longziekte hebben ook vaak weinig energie. “Ik help ze hun energie goed te verdelen. Want het is belangrijk dat ze dingen kunnen blijven doen. Daar ontlenen ze hun eigenwaarde aan.”
Op dit moment geeft Sandra veel nazorg aan mensen die thuis herstellen van een coronabesmetting. “Het is wel drukker geworden! Niet zo gek natuurlijk, want Covid-19 geeft vooral problemen met de longen. We helpen bijvoorbeeld bij het afbouwen van zuurstof, in overleg met het ziekenhuis.” Ze maakt zich wel zorgen over haar ‘gewone’ groep cliënten. “Dat zijn allemaal zeer kwetsbare mensen. Als zij corona krijgen, heeft dat enorme impact. Ik vind het best moeilijk om onbevangen bij mensen binnen te stappen. Want stel je voor dat ik zonder het te weten het coronavirus bij me draag. Gelukkig ben ik nu gevaccineerd. Dat geeft me rust.”
Kennis bijhouden is ook een onderdeel van Sandra’s werk. “Mijn vak ontwikkelt zich continu. We zijn aangesloten bij V&VN Longverpleegkundigen. Zij organiseren hier in de Kop van Noord-Holland meerdere keren per jaar vergaderingen en scholingen. Verder zijn er landelijke scholingsdagen voor de beroepsgroep met verschillende thema’s.” Daarnaast komen de gespecialiseerd verpleegkundigen van Omring regelmatig online bij elkaar om te sparren. “Dan kijken we samen hoe we de zorg kunnen verbeteren en maken we gebruik van elkaars expertise. Want ook al hebben we allemaal verschillende specialismen, er zijn veel raakvlakken.” En als daaruit nieuwe initiatieven ontstaan, omarmt Omring die graag. “Mits je ze goed kunt onderbouwen natuurlijk”, lacht Sandra. “Omring stimuleert je in dingen zelf doen. En als daar scholing voor nodig is, mag dat. Je krijgt vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Die combinatie voelt voor mij heel goed.”